Att bo vid linjens ände

När jag flyttade till Gnesta kommun för fyra år sedan hade jag inte åkt pendeltåg särskilt många gånger i mitt liv. Att vårt val över huvud taget föll på just Gnesta hade en hel del med pendelns existens att göra – att den fanns gav oss en möjlighet att flytta från närförorten men samtidigt behålla arbetet i Stockholm. Och pendeltåg skulle ju vara så smidigt att åka, sa de som visste. Jovisst, när de fungerar!

Nu gör de väl det för det mesta kanske, men att bo just i Gnesta är lite extra känsligt eftersom det är ett tågbyte i Södertälje hamn som ska klaffa. Här väntar man ofta inte särskilt länge på ett försenat tåg, så fem minuters försening som inte spelar så stor roll för andra blir ibland påfrestande för oss gnestaresenärer. Anslutningar finns det inte allt för många av nämligen, i bästa fall (rusningstrafik) en gång i halvtimmen. Många gånger har jag fått vänta både 45 minuter och en timme. Har man riktig otur och reser mitt på dagen är det två timmar mellan tågen som gäller.

Extrabussar ser man sällan till, ibland kommer en enda – vilket naturligtvis inte är tillräckligt för att rymma alla passagerare på ett fullt tåg. Å andra sidan tar det nästan dubbelt så lång tid med extrabuss som med pendel, så oftast lönar det sig bättre att vänta på nästa tåg istället. Allt detta i kombination med ofta obefintlig information gör förstås pendlande till en rejäl utmaning vissa dagar.

Allt är förstås inte elände. Att kliva på vid ändstationen innebär att det alltid finns sittplats. Vi har trevliga tågvärdar. Vi har en trevlig liten pendelstågsstation vid en sjö och ett pietetsfullt renoverat gammalt stationshus med kiosk. Bara en sådan sak att vi ens har pendeltåg fast vi tillhör ett annat län, och dessutom inte betalar något extra för det* är egentligen fantastiskt!

Men ändå. Många gånger har jag tänkt att det är galenskap att pendla på det här sättet. När jag stått där på Södertälje hamns sunkiga, kalla station. Väntat och väntat. När det inte kommer någon extrabuss. När vi inte får någon som helst information. Ibland undrar jag om SL ens kommer ihåg att vi finns där ute vid linjens ände. Hallå? Ser ni oss SL? Hoppas våra skatte- och biljettpengar kommer fram, vi hoppas tågen gör dito!

*) Gäller om du har reser på kort, kupongresor kräver två extra stämplar. Gnesta kommun tar ut resten på skatten.

/Kajsa

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Att bo vid linjens ände

  1. Pingback: Spenatmamman spekulerar: Host, host, host

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s