Banverket/SL tar inte bort snö – skall en resenär till dö?

Den här artikeln gjorde mig uppriktigt ledsen. Att SL inte klarar av att skriva avtal med banverket som gör att banverket måste sköta sig är en sak. Att SL inte kan se till att vi som lider av förseningar får vettig information är i jämförelse trivialt.

Men att en resenär dör, banverket tycker det är beklagligt och hävdar att man faktiskt inte kan sanda varenda isfläck, det gör mig som medmänniska riktigt ledsen. Ända in i själen faktiskt.

Det handlar inte om att sanda varje isfläck. Det handlar om att SL accepterar isvallar, nivåskillnader och isgropar på perrongerna.

Jag tar en station som exempel, Västerhaninge station.
Nivåskillnad på ca 15 cm, med en kraftig isig lutning när man kliver av bussen. Vid biljettkuren var det en 30 cm hög isknöl, då någon var tvungen att komma åt hålen i backen har man hackat bort snö/is på perrongen.

Detta har skapat en extrem kant, nästan som ett trappsteg. Fast det här trappsteget består av is. Är inte plant någonstans. Är svårt att se. Dagligen halkar folk där, för man förväntar sig inte en isig nivåskillnad. Nämnde jag att det är ca 1 m från perrongkanten?

Flera andra stationer ser likadana ut. Stora snösträngar i mitten av perrongen. Isigt. Gropigt. Isbackar. Isknölar. Trampfällor i form av kamouflerade sluttande istrappor.

Men banverket kan inte sanda varje isfläck. Näe, men det varje pendlare förstår är att om man tar bort snön så skapas inte dödsfällor.

SL tycker säkert att det är bra, det är ju billigt. Vägverket värderade förut ett människoliv till 16 miljoner (för att kunna räkna på investeringar i säkerhet).

Vad banverket och SL värderar ditt liv till får du själv räkna ut, för det går ju inte att sanda på varje isfläck. Nej, och det går inte att hålla en vettig snöröjning, efter som snön i februari fortfarande ligger kvar, trots att det började snöa innan jul.

Jag vet exakt vad svaret på det här inlägget kommer bli, SL skyller på banverket och hävdar att det blir för dyrt. Banverket hävdar att de levererar enligt SLs krav.

Hur många som skadar sig per dag kommer vi aldrig få reda på, men en rimlig gissning är att det är för många!
SL tar med glädje 690 kr/månad av dig, trots att de inte kan sköta en så enkel sak som att skyffla bort lite snö. Nu har en person dött.

Känns det bra?


/Mattias

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Banverket/SL tar inte bort snö – skall en resenär till dö?

  1. Pratade med personal på Västerhaninge Station. De har bett banverket (flera gånger) att komma och ta bort isvallarna.

    Inget händer. Någon som är förvånad?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s